Tuesday, December 23, 2008

BalQisku Episod 6(i)

Sweet Hard Hand By HAdiah


“Assalamualaikum। Dr. Amani ya?”


“Waalaikumsalam।” Balqis membuat pusingan badan 180darjah. Matanya jatuh ke atas wajah seorang lelaki berlab coat putih. Lelaki itu sedang tersenyum. “Cari saya?”


“Ya, Dr. Amani under Dr. Lucy?” soal lelaki itu lagi.

Balqis mengangguk perlahan। Tak pernah-pernah dibuat orang selain keluarga terdekat yang memanggilnya Amani. Dia membalas senyuman lelaki itu. “That’s me. But usually orang panggil Balqis je. And you are?”


“Hamzah Haris. Obstetrics, consultant on-duty,” tutur lelaki itu, masih tersenyum

Hampir sahaja mata Balqis membundar। Obs! Dah lah handsome. Balqis terkekeh dalam hati. “On-duty?” soalnya lagi.


Hamzah ketawa. “Yup. Kami kat Obs rotate tugas consultation ni. Now it’s lucky April, my turn.”

Balqis tersenyum, confused. Ok.. Apa agaknya doktor ni nak dari aku? Kalau nak blah je boleh? “Erm…”

“Oh, yes,” balas Hamzah, memetik jari. “Amira Ilyas? She’s my case now. The pregnancy test and VDRL were signed by you and Dr. Alzun kan?”


Balqis mengangguk perlahan। Wajah Amira menerpa di minda. Setelah disahkan bahawa gadis itu telah keguguran, dia telah dipindahkan ke wad obstetrik untuk mencuci rahim. Nampak gayanya sesiapa yang bertanggungjawab membuat abortion terhadap Amira agak sloppy dan clumsy. Uri masih berbaki dan serviks masih dilated.


“I was thinking maybe you could give me a hand with consulting her?” tutur Hamzah, sopan। Matanya turut tersenyum, seiring dengan senyuman yang terukir di bibir.


Impossible betul ada doktor comel-comel gini। “Saya boleh interfere bidang tugas awak ke?” soal Balqis kecil. Dahlah masih intern, taknak dikatakan memijak kepala residen.


Hamzah ketawa। Kelihatan lesung pipit di pipi. “Let’s just say, it’s how I confide with my colleagues,” balasnya, tersenyum lagi. “Lagipun dia masih remaja, mesti dia dapat relate dengan awak lagi. Plus, awak pun selalu jugak visit dia, bukan?”


Balqis mengangguk lagi. Terkejut bukan kepalang. 17 tahun dan keguguran. Quite an ‘achievement’ for such a young lady. Hatinya diruntun tanda tanya; siapa yang bertanggungjawab?

“Jadi awak setuju lah ni?”


“Alright,” putus Balqis. “Apa yang perlu saya buat?”

“Around 2 nanti saya ada sesi dengan dia. Can you make it?”

“Insya Allah…”


“And one more thing.”

Balqis menjungkit kening. “Ya?”

“May I call you Amani?” Senyum gaya Jude Law।

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Gile comey ah! Ko buat apa pasang laki banyak-banyak ni?” soal Jasmin। Tak puas hati. Mereke bertiga telah memerhati Balqis dan Hamzah berbicara di tepi pintu masuk kafe. “Residen hot stuff pon ko nak tibai jugak ke?”


Balqis mengangkat jari ke bibir। “Shh! Now is a good time to apply the proverb ‘cakap siang pandang-pandang’. Jangan buat malu kompeni kat sini,” bisik Balqis perlahan. “Mana ko tahu dia hot stuff?”


Humaira menepuk dahi। Fatin pula sudah terkekeh-kekeh. “Kalau dah blur tu, sampai ke tua tak sembuh,” gumam Jasmin, menggeleng-gelengkan kepala. “Common sense la makcik. Tak nampak ke comel semacam je mamat tu? Mesti la hot stuff.”


“Oh,” balas Balqis, tersengih। “He’s not unfortunate looking.” Roti canai dikunyahnya. “Pergi je laa ngorat. Sapa cakap aku ada letak cop SIRIM kat dia?”


Humaira ketawa. “A’ah. Lupa pulak cop SIRIM kau kan dekat Danial sorang je?”

Balqis menjuling mata. “Please. Kalau ko nak buat Danial tu hak milik peribadi, bukan setakat nyiru, padang bola Bukit Jalil pun aku rela tempahkan।”


Fatin menolak bahu Balqis। “Eleh, pagi tadi siap jadi driver. Cakap tu berdegar-degar. Mesti dapat penyakit Maira.”


Balqis menjungkit kening, tetapi pandangannya setia pada roti canai। “Okay, fine. Aku sayang dengan Danial tu. Jangan la rampas dia dari aku. Aku nangis air mata darah nanti. Okay?” tutur Balqis monoton. Reaksi wajah beku.


Mereka ketawa kecil sambil menggeleng-gelengkan kepala। “Bab-bab takde perasaan ni ko grad top of the class la, Balqis. Sarcastic semacam. Muka pun toya je. Nasib baik dengan patients ko tak buat gitu. Kalau tak ada yang kena debik dengan lunch tray,” komen Fatin lagi.


“Ntahnye. Eh, doktor hot stuff tengah perati ko tuh. Kantoi la pulak ko order tiga keping roti! Mencekik gaya apa ni?” ujar Humaira, panik.

Balqis sengih। Geli hati dengan Humaira yang gabra semacam. “Rilek la. Dah aku lapar, takkan nak kontrol ayu kot?”


“Hell yeah! He looks like he’s interested in you. Apa salahnya kontrol sikit tho metabolism is being such an angel to you?” tukas Humaira lagi.

Fatin dan Jasmin ketawa. “Point taken. Dari tadi mamat tu dengan geng dia dok usha table kita,” ujar Jasmin. “High school la pulak kan, main-main mata ni,” komennya. Ketawa meledak lagi.

“Seb baik aku order salad je,” sampuk Fatin।


Balqis tersenyum tawar. “Maybe you guys have forgotten about this,” ujarnya ringkas, sambil menunjukkan tangan kanannya. Cincin berlian yang tersarung di jari manisnya memantulkan cahaya. “Now, can I get back to my lunch?”

7 comments:

  1. hamzah Hariz?? nice name, dikatakan comey plak tuh..watak baru @ saingan danial ke ni??

    semakin rmi watak yang muncul..tp mungkin fisya xla se superb hamzah untuk menjadi saingan pihak lawan..hahahhaa

    ReplyDelete
  2. hehehe..

    swttttttttt.....tue jo leh komen..

    ReplyDelete
  3. leh tak jgn byk BI sgt.kurang paham la..tlg ye

    ReplyDelete
  4. agagaga.
    danial dh de pesaing.
    nie yg makin syok bce nie.
    agaga.
    suke2.
    mesti danial cemburu nnt.
    -na`dz

    ReplyDelete
  5. baik btl la qis ni
    ttp ingt dia tu isteri org
    tapi kalo si danial tu
    badak je ckp kat qis dia a d gf

    ReplyDelete
  6. aha..itu die..
    dtg hero baru..hahaha
    biaq p kasi danial jeles..
    pdn muke die..

    ReplyDelete