Friday, December 26, 2008

BalQisku episod 11(iii)

Sweet Hard hand By Hadiah


“Bloody French! Balik main dengan MPPJ la woi!”

Balqis mengangguk-angguk kepala. “Kaki lembu hapa Zebina tuh.” Dia menyua cheesecake di tangan ke arah Danial. “Nah, harbour your anger kat cheesecake.”

Danial mengambil pinggan cheesecake dari Balqis, sambil mata setia pada peti televisyen. “Pattaya btol. Apsal tah tak masuk Cannavaro awal-awal,” bebel Danial. “Woi, woi, tengok Zambrotta! Tengok Zambrotta!”

“And abang Ibrahimovic saves the day,” ujar Balqis, apabila melihat pemain jersi no. 9 dari Sweden itu memangkah usaha pemain Liverpool untuk mara. “Orait Baros.. Slow and steady…” sambungnya, memerhati striker dari Republik Czech itu membawa bola.

Danial mengalihkan pandangan dari kaca TV. Dia menatap wajah Balqis yang tenang. “You traitor la, Qis. Ada ke sokong Liverfool tu?”

Balqis tersengih. “You’ll never walk alone,” ujar Balqis, pendek.

“Konon sangat. Tengok la apa Ibrahimovic, takpun Nedved’s wonder foot will do to your Liverfool. Walk laa sorang-sorang lepas tu,” balas Danial, tersengih.

“Eleh, Nedved. Dapat ke bolos Dudek yang macho tu?” soal Balqis kembali, menjungkit kening. “Panggil Liverfool lagi skali, no more cheesecake for you,” ugut Balqis.

“Liverfool.”

“That’s it.” Balqis menggawang-gawangkan jari ke arah Danial. “The price you’re willing to pay for your clumsy Juventus astounds me.”

“Clumsy?” soal Danial lagi, tersengih. “I would so whack you if you were a guy. Nasik baik you my wife. To reprimand you, I have to kiss you.”

Mata Balqis membundar. Serentak itu dia berganjak menjauhi Danial ke hujung sofa. “Tengok je la bola tu! You datang dekat, nescaya Liverpool gol,” ugut Balqis.

Danial ketawa. Dia menarik tangan isterinya ke sisi. “Nak menang punya pasal, I tahan dari kiss you for another 56 minutes,” ujar Danial.

Balqis mencebik. “Konfiden. I say draw. Tapi Liverpool menang aggregate. Amacam? Berani?”

Danial menjungkit kening. “You memperkotak-katikkan Juve I eh?”

Balqis sengih. “Nasib la. You rasa perkotak-katik ke, ayam katik ke, kita tunggu je. I salah, I belanja you tengok final kat Istanbul. Game?”

Danial ketawa. “Mana aci! Kan dah habis selling ticket final?” soal Danial pula.

Balqis tersengih lagi. “Tu yang I berani bet tu.”

“Boleh harap.” Danial menarik muka. Tapi ketawanya meletus juga.

Masing-masing senyap melayan perasaan seketika. Permainan juga turut hambar. Tiada trial-trial yang memberangsangkan dari kedua-dua belah pihak. Danial melunjurkan kaki ke bawah meja. Kepala dilentokkan ke atas bahu isteri.

“Balqis?”

“Hmm?”

“You tahu tak, you’re the first woman yang I jumpa, yang tahu the meaning of ‘offside’?” tutur Danial perlahan.Dia memintal-mintal jari Balqis tanpa sedar.

Balqis tersenyum. “Serious?”

“Serious.”

Diam lagi.

“Mozambique cakap Portuguese. Kat mana I nak belajar bahasa Portuguese kat KL ni ek?”

Balqis menjungkit kening. “Apa mimpi you nak belajar bahasa Portugis ni?”

“Yelah… Nanti nak pergi melawat you senang la…”

Balqis terdiam lagi. Terasa Danial yang mengangkat kepala dari bahunya. Kemudian mata lelaki itu bertemu dengan matanya. “Are you serious?” ujar Balqis perlahan.

Danial tersenyum. Dia mengangguk perlahan.

6 comments:

  1. eeeiii..
    mnjenyer danial nie ngn balqis..
    hihi..
    ske2...

    ReplyDelete
  2. betol r penah bce cite ni!!!
    penat aku pkir cm da bce je cite ni tp x igt..hehe

    ReplyDelete
  3. baiknyer danial merelakan istri t'cnt b'bakti..
    so sweet!!!!!

    ReplyDelete
  4. http://puisikuseniku.blogspot.com/2008/12/28-disember-1987.html

    ReplyDelete