Monday, December 22, 2008

Balqisku episod 1(i)

Sweet Hard hand By Hadiah


Balqis mengerling jam. Pukul 2 petang. Dia melihat Danial di hadapannya. Dia senyum segaris, sekadar berbasa-basi. Melihat muka Danial yang agak poyo, senyumannya tawar.

“You nak order apa?” soal Danial, nada monoton. Dia mencapai menu yang dihulurkan oleh pelayan. Kelantan Delights agak penuh seperti Sabtu-Sabtu kebiasaannya.

Balqis menjungkit kening. Nak suruh order, dia plakk yang sapu menu dulu, getus hati Balqis. Dia memandang pelayan yang terpacak di tepi meja. “Nasi dagang, with extra kerisik, please. And erm, one iced tea for me. Thank you,” tutur Balqis sambil tersenyum.

Pelayan mengangguk. Dia turut tersenyum, senang hati pelanggan kali ini tak banyak songeh. “And for the gentleman?”

Danial pula menjungkit kening. Siap mintak order extra nih. “Are you sure you should eat that?” soal Danial lagi.

Balqis menahan diri dari buat muka bosan. “Kalau tak sure why would I order?” soalnya kembali.

Usai lunch, mereka menapak keluar dari Kelantan Delights. Bosannya Balqis Allah swt sahaja yang tahu. Dia melihat Danial yang melangkah di sisi. Wajahnya keras. Sedang memikirkan sesuatu.

“I don’t wish for this wedding to take place,” tutur Danial membuka bicara.

Balqis senyum sendirian. Tak tapis-tapis langsung. Not bad.

“After the wedding, don’t expect highly from me. I won’t be there to entertain you and be the perfect husband.”

Balqis terdiam. Dia sendiri tak expect Danial bersetuju dengan arranged marriage ni, tapi awal-awal dah bagi ultimatum, Balqis tak senang hati. Belum apa-apa lagi sudah tunjuk riak diktatornya.

“I bukannya apa. We come from two different worlds. You do understand that, do you?” sambung Danial lagi, matanya memerhati pula Balqis atas-bawah. Dari selendang yang melitupi kepala, ke blouse lengan panjang dan jeans yang dipakainya. Simple.

Balqis menjungkit kening lagi. “Your point being?” Rasa hendak disepuknya Danial memandangnya begitu. Condescending to the max.

Danial menghela nafas. “My friends, my life semua lain from you, Balqis. I can’t change to adapt to your world. I think, there is so much more to life,” Danial pause, seraya menggawang-gawangkan tangannya ke arah Balqis, atas bawah. “Than this.”

Darah menyerbu ke wajah Balqis. ‘Than this? Apa yang than this? My selendang? What the hell?’ “Dah habis?” perli Balqis, sinis. “Ke ada lagi?”

Danial merengus. “Don’t tell me you merajuk?”

“No, I’m just dandy. Why don’t you run it over me once again? It was like music to my ears,” balas Balqis, nada monoton. Dia mengangkat kaki, ingin blah dari situ.

“Shit,” Danial menggerutu. Dia melihat Balqis yang melangkah laju masuk ke laluan Saujana Medical Center di tingkat 4 KLCC. “Balqis! You nak ke mana tu? Hey, we can talk this over! Don’t throw tantrums like this!”

Balqis menjuling mata. Over siyal. Aku pulak yang dikata throwing tantrums. “Hello? Surau? Zohor? Ring any bells?” balas Balqis perlahan. “I’d suggest, why don’t you do the same?”

7 comments:

  1. mak aii..nice giler..2-2 gune ayat power.. ring any bells??? hehehhe

    ReplyDelete
  2. hahahaa...
    btol2..
    sarkastik btol due2 nieh..
    ske2...
    best..
    nk lagi...
    tp kan,,mle2 mmg tros cmnieh ker??
    xder ler yg tetbe dato n nenek gtaw dorng pasl kawen nieh??
    just confused sket..
    tp best...

    ReplyDelete
  3. hahahaha...gelak la jap pas nk mampus wat kejo yg bkn dpmt kite...

    bgsla duo2 pandei mjwb...hehe...

    go go nana...

    *swit hanna*

    ReplyDelete
  4. uihhh...menarikk....

    smbg cpt2 yerr...

    ReplyDelete
  5. uik.. citer ni pun dh pernah publish kat mana2 ke? sbb lea ingat EXTRA KERISIK tu.. huhu..

    ReplyDelete
  6. nasi dagang ade kerisik erk..seingt aku nasi kerabu je ade..huhu

    ReplyDelete
  7. akak janganlah guna banyak sangat bahasa inggeris. saya tak pahamlah kalu guna banyak sangat bahasa inggeris. sebab kita baru kecik lagi. jadi tak berapa paham sangat bahasa inggeris..

    ReplyDelete